Uniqlo都有10宗罪,muji點會冇罪

16 回覆
26 Like 3 Dislike
前排睇完U記同事寫uniqlo10宗罪,睇完真係好有感覺,作為差唔多性質既公司,muji又點會冇罪呢?

1.主張過分虛偽的服務
平時有去開muji買野既巴打絲打唔多唔少都聽過muji職員講野,平時有六大語句(Hello 歡迎光臨、你好,請問有咩幫到你、好,請你等等、唔好意思要你等、唔洗客氣、多謝曬拜拜下次見),到埋單比錢果陣,仲有收銀姐姐講多謝支持環保、唔好意思阻咗你咁耐,呢啲好聽啲就叫有禮貌,唔好聽就係虛偽,正正常常邊有人咁講野架,大家都好似錄音機咁背出嚟,其實冇曬靈魂,一句講曬:「做多咗啦」。

平時每日briefing都要做呢啲練習,不過出到貨場就冇人會日日講,公司好著重神秘人計劃(MSP) ,萬一果個神秘人俾低分你,嚟緊成個月就會部門主管「關心」你有冇做好greeting,啲分數仲要係咁多間分店比較,變相係啲店舖之間另一個角力既戰場。

2.OT係基本
招聘果陣講到每日工作8.5小時,當中包括一個鐘食飯,但除咗第一日落舖係唔洗OT之外,平時每日OT 1.5小時係好基本。如果你唔想OT,可以,不過要早兩日講俾主管聽,仲要視乎人手安排決定。

3.有OT冇糧出
全職既話要OT頭45分鐘先可以claim OT,變相OT頭果44分鐘但一蚊都冇,不過呢啲情況多數係靜既日子先會咁,問題不大啦。不過,pt就慘啲啦,pt人工係每半個鐘咁計,有時遇上啲mean既主管報20分、25分收工,即係最尾果20分鐘冇人工收,有時一個月都有4、5日係咁,完全睇運氣。

4.工作時間長
返一日工連埋OT大大話話成9-10個鐘,除咗一個鐘食飯之外,你係冇break放既,最多入locker房飲啖水,出去商場去過廁所,其餘時間係不停咗補貨、幫客、企場,唔會有得停。

5.四圍借舖
呢幾年開咗好多新分店,請既人又唔夠走既人多,變相間間舖人手都係岩岩好,可能一間舖夜更計埋外判保安得6個人返工,咁好自然就周圍借人啦,啲同事日日都去唔同舖做野,無論ft定pt都好,都有機會借走。久而久之,果啲同事梗係辛苦啦,最尾咪忍唔住要遞信走人,結果又少咗做同事。

6.Staff Uniform
雖然唔好Uniqlo咁刻薄,Muji會提供制服俾你(Ft 4件、pt 2件),其餘你可以一季買4件7折衫嚟做制服,不過只限黑白藍三個色。以前公司會派當季既款色俾你,照道理幫公司賣下廣告,都好合理。不過,而家公司係派啲賣到賣唔出既款式俾同事,有同事係收到4件一模一樣既制服,同一個款,同一個色,收到果陣屌曬鬼,大佬呀,而家做老夫子呀? 最尾,啲同事又係焗住拎自己錢買衫。

7.Annual dinner
公司過去幾年都有搞annual dinner,一年一次咁好公道,不過食野同抽獎都預咗麻麻架啦,抽獎係抽返公司啲唔好賣既存貨,啲同事都係志在同其他舖啲同事傾下計、開心下。點知今年話要轉形式搞,只係得獲邀請的同事先可以參加,公司仲要出通告講俾同事聽,結果聽完啲同事仲嬲,大佬呀,你低調啲咪算,何苦要出通告講俾同事聽。

8.追生意
做零售業,追生意好正常啦,日日briefing報數邊啲部門過數、邊啲唔過咁好正常,過數就話要做多啲,唔夠數就話要追返。自從開多左分店,啲貨就好似唔夠賣咁,成日都返貨賣曬等補貨,結果生意從何來?

9.生意做多咗,加薪少咗一截
Ft同事份糧真係靠ot同incentive,普通店員底薪加得幾百,上年年尾份bonus又縮水,士氣都好低落下。PT同事間間舖既人工都一樣,就算你表現好定差,分店生意好唔好,都係得咁多,而且今年冇加過人工,pt人工得45,變相同uniqlo或者bossini果啲差距越嚟越大。

10.在職訓練
公司成日都話提供在職訓練俾同事,但其實啲老鬼好中意推人去死。成日會叫新同事去轉下場,執下啲位,等你乜都執好曬之後,一野講句唔得喎,就叫你再轉,直至佢岩心水為止。而且多數轉完場都過唔到一個月,好快又再轉過,結果你搞完又搞,無了期咁轉。

歡迎各在職離職人仕再補充
所有好既公司文化黎到香港都會變質
啲實q成日跟住人 好撚趕客 乜muji成日有人偷嘢?
其實勞工法例有無話OT幾耐先要補水?
間唔中都有人偷野 多數要到盤點先知
其實無印有服務架咩
人地萬寧要做到好似狗咁跟住D客,你地都唔駛
九成時間都係收銀果陣先有interaction
做零售多人偷嘢是常識
咁uniqlo 逐分鐘計錢,均真好多
講左話uniqlo 好啦
試過有晚大洗
執貨封貨架
搞到一點幾先走得
利申:PT
Btw無做好耐
香港邊有服務業呀
你去下其他國家就知香港人服務質素係幾低
你買一萬幾千既話 實有職員幫你
平時好多後勤野做...一日有4、5個鐘都係做呢啲無謂野
終於有人出post
Pt 人工以我認知大多係$48喎
仲知有人係$50或以上
想問依家係咪都仲係咁計ot
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞